mickemovie

Alla inlägg under januari 2010

Av Mikael Larsson - 8 januari 2010 17:48

2010 är drygt en vecka gammal, och med ett nytt år så kommer nya filmer. Idag fick jag in ett gäng nya DVD-filmer. Jag kommer att lägga ut de på bloggen allt eftersom. Stay tuned...

Av Mikael Larsson - 8 januari 2010 16:50

Svensk titel: Motorsågsmassakern.

Regi: Tobe Hooper.

Skådespelare: Marilyn Burns, Gunnar Hansen m.fl


Tagline: Who will survive and what will be left of them?


Handling: Några ungdomar är ute på en roadtrip någonstans i Texas och hamnar i klorna på den udda familjen med Leatherface i spetsen.

Steven Spielberg gillade den så pass mycket att han gav Tobe Hooper förtroendet att regissera Poltergeist. Scener från filmen visades på SVT i programmet Studio S i början på 80-talet, och videovåldsdebatten tog fart. Jag läste i tidningen Film och Video att filmen kostade 500 000 kr att göra, men spelade in 350 miljoner! Alltså 700 gånger sin budget! Omräknat till svenska pengar. Filmen har fått oförtjänt mycket kritik, SÅ hemsk är den inte! Eller så är det jag som har blivit avtrubbad.


Filmen är löst baserad på Ed Gein. Han skulle man inte velat ha som granne. Han grävde upp lik på kyrkogårdar som han tog med sig hem. Han dödade även några personer. Hemma hos honom gjorde polisen flera makabra fynd: soppskålar tillverkade av kranier, mobiler tillverkade av ben, lampskärmar av människohud och en komplett "dräkt" som han sytt ihop av människohud som han brukade ta på sig...


Alternativ version: Nej.


Nyinspelning: Det gjordes en nyinspelning 2003 med bl.a Jessica Biel. I originalet spelas Leatherface av Gunnar Hansen, i nyinspelningen av Andrew Bryniarski. Han fick göra om rollen i The Texas Chainsaw Massacre - The Beginning, som är en prequel, där man får veta hur Thomas Hewitt blir Leatherface.


Oscar: Nej.


Trivia: Det finns tre olika dokumentärer: A Family Portrait (64 min), Flesh Wounds (72 min) och The Shocking Truth (72 min).


Uppföljare:

The Texas Chainsaw Massacre 2 (1986).

Leatherface - Texas Chainsaw Massacre III (1990).

Texas Chainsaw Massacre - The Next Generation (1994).

The Texas Chainsaw Massacre (2003), nyinspelning.

The Texas Chainsaw Massacre - The Beginning (2006).

Texas Chainsaw 3D (2013).

Leatherface (2017).


Trailer:


Jag har boken The Texas Chainsaw Massacre Companion:

Häftad, 272 sidor, engelsk text.

Av Mikael Larsson - 8 januari 2010 16:35

Idag köpte jag State Of Grace:

Från 1990 med Sean Penn, Ed Harris och Gary Oldman. Det här är film 11 av 21.

Av Mikael Larsson - 6 januari 2010 23:20

One, two, Freddy´s coming for you.
Three, four, better lock your door.
Five, six, grab your crucifix.
Seven, eight, gonna stay up late.
Nine, ten, never sleep again.

Alla som har sett A Nightmare On Elm Street-filmerna känner igen den här ramsan.


Den första DVD-boxen med alla sju filmerna släpptes av Sandrews, då var det en stor box med alla filmerna separat. Nu har SF släppt en ny DVD-box, och då är det ett digipack, som är ungefär lika tjock som två DVD-fodral.

Den första filmen kom 1984 och regisserades av Wes Craven, som tidigare hade gjort filmer som The Last House On The Left och The Hills Have Eyes.

A Nightmare On Elm Street handlar om barnamördaren Freddy Krueger. Han spelades av Robert Englund, mest känd som den snälla ödlan Willie i TV-serien V, som visades på SVT under 80-talet. Freddy dödade flera barn, men frisläpptes i brist på bevis. Föräldrarna till barnen tog lagen i egna händer och brände honom till döds. Men nu återvänder han som brännskadad demon i ungdomarnas drömmar. Om de dör i drömmen, så dör de på riktigt! Freddy hade sin hatt, sin randiga tröja och sin knivhandske. I den första filmen jagar han Nancy (Heather Langenkamp). Johnny Depp gör här sin filmdebut! I trean gör en 19-årig Patricia Arquette sin filmdebut!

Freddy var ganska komisk, och hade alltid en oneliner på lager som han sa innan han tog livet av någon. Till skillnad mot Jason Voorhees och Michael Myers, som inte sa ett ord. Det finns också en stor uppfinningsrikedom i filmerna, Freddy dödar på olika och annorlunda sätt.

Det kom flera uppföljare, sammanlagt blev det sju filmer! Plus Freddy vs. Jason, där Freddy får möta Jason Voorhees, från Friday The 13th-filmerna! Freddy Krueger är en ikon inom skräckfilmen, precis som Jason Voorhees, Michael Myers, Leatherface, Pinhead, Chucky och Leprechaun.

Alla A Nightmare On Elm Street-filmerna är inte bra, jag rankar dem så här:

Bra: ettan, trean, fyran och sjuan.
Mindre bra: tvåan, femman och sexan.

Filmcensuren klippte rejält i dessa filmer. Filmcensur är helt sjukt! Tänk att några få människor på Statens biografbyrå ska sitta och bestämma vad ett helt lands befolkning ska se!

Månne hur snacket gick där?
Den här scenen är för våldsam, den klipper vi bort!
Den här filmen är alldeles för våldsam, den totalförbjuder vi!

När filmcensuren härjade som värst på 80-talet, så klippte de i det mesta, speciellt i skräckfilmer. Direkt när en ny A Nightmare On Elm Street-film släpptes, vässade de saxen. Det var inga punktklipp på en sekund här, tre sekunder där som gjordes. Det var stora sjok som försvann, ofta så att man inte fattade vad som hände! Det var dessa klippta versioner som senare släpptes på köpvideo, t.ex när Warner Home Video släppte tvåan och trean på köpvideo. De ska man undvika! Trean blev först totalförbjuden. Två gånger! Senare släpptes en klippt version. Statens biografbyrå har en hemsida, där kan man söka på olika filmer och se vilka scener som klippts bort, och hur lång tid.

Whatever you do, don´t fall asleep!


Dokken gjorde låten Dream Warriors till den tredje filmen:

Av Mikael Larsson - 5 januari 2010 22:02

Jag älskar Alien-filmerna och Alien Quadrilogy är den bästa DVD-boxen jag har i min samling. Den innehåller 9 st DVD-skivor:


Skiva 1: Alien, theatrical version (1 tim 52 min) och Director´s Cut (1 tim 51 min).

Skiva 2: Alien, extramaterial.

Skiva 3: Aliens, theatrical version (2 tim 12 min) och Special Edition (2 tim 28 min).

Skiva 4: Aliens, extramaterial.

Skiva 5: Alien 3, theatrical version (1 tim 51 min) och Special Edition (2 tim 19 min).

Skiva 6: Alien 3, extramaterial.

Skiva 7: Alien Resurrection, theatrical version (1 tim 44 min) och Special Edition (1 tim 51 min).

Skiva 8: Alien Resurrection, extramaterial.

Skiva 9: Ännu mer extramaterial, bl.a dokumentären Alien Evolution (64 min).


Man får alltså alla fyra filmerna i två olika versioner, plus 36 timmar extramaterial! När jag köpte boxen i slutet av 2003 kostade den 769 kr, men nu får man den för 299 kr.


Trailer:

Av Mikael Larsson - 1 januari 2010 20:20

Svensk titel: Exorcisten.

Regi: William Friedkin.

Skådespelare: Linda Blair, Ellen Burstyn, Max von Sydow m.fl


Tagline: Something almost beyond comprehension is happening to a girl on this street, in this house. And a man has been sent for as a last resort. This man is The Exorcist.


Handling: Den unga flickan Regan blir besatt och Fader Merrin kallas in för att utföra en exorcism.

Filmen hade en otrolig genomslagskraft när den hade premiär på biograferna 1973. Något liknande hade biopubliken inte sett, och vissa svimmade. Några starka scener är när Regan onanerar med ett kors, spyr grön ärtsoppa och vrider på huvudet 360 grader. Linda Blair som spelade Regan, var bara 14 år när hon gjorde filmen. Filmen har kallats den mest skrämmande filmen genom tiderna.


Alternativ version:

År 2000 kom Director´s Cut-versionen, versionen som vi aldrig tidigare har sett. Bild och ljud har förbättrats och filmen är 11 minuter längre och innehåller scener som man inte har sett tidigare. Mest omtalad är spiderwalk-scenen, där Regan går i brygga nerför en trappa:


Nyinspelning: Nej.


Oscar: Filmen var nominerad till tio Oscar, och vann två: Ljud och manus, tidigare publicerat.


Trivia: På den svenska VHS-utgåvan av filmen finns en intressant dokumentär om filminspelningen.


Uppföljare:

Exorcist II - The Heretic (1977).

The Exorcist III (1990).

Exorcist - The Beginning (2004).

Dominion - Prequel To The Exorcist (2005).


Trailer:

Av Mikael Larsson - 1 januari 2010 20:15

Jag föddes 1973 och ser helst på skräckfilmer. Genom årens lopp har jag sett det mesta inom genren. Allt från klassiker som Frankenstein från 1931 till franska filmer som Martyrs. Så jag kommer att välja ut den bästa skräckfilmen varje år från 1973 till 2009. Vissa år är valet lätt, men andra år kan det vara svårare att välja.


Fr.o.m idag, den 1 januari, kommer jag att börja publicera årets bästa skräckfilm här på min blogg. Jag börjar med 1973. Varje fredag kommer en ny skräckfilm, den 8 januari är det dags för 1974 o.s.v Hoppas ni vill följa med på resan.

Av Mikael Larsson - 1 januari 2010 17:42

Idag köpte jag Bugsy:

Från 1991 med Warren Beatty och Annette Bening, regi av Barry Levinson. Filmen vann två Oscar: scenografi och kostym. Den här DVD-utgåvan är en extended cut, som är 12 minuter längre än bioversionen. Det här är film 10 av 21.

Presentation


Välkommen till Micke Movie´s filmblogg.

Fråga mig

54 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards