mickemovie

Direktlänk till inlägg 20 april 2011

Filmcensur.

Av Mikael Larsson - 20 april 2011 23:00

Korpis Nytt är en lokal tidning som kommer ut två gånger per år: midsommar och jul. Jag skriver om film där sen 15 år tillbaka. Så här skrev jag i juni 2009:


"När ska filmcensuren i Sverige egentligen avskaffas? Statens biografbyrå har som uppgift att granska filmer och bestämma åldersgränser: barntillåten, från 7 år, från 11 år, från 15 år, eller barnförbjuden som det hette tidigare. Våldsamma scener klipptes bort och vissa filmer blev totalförbjudna och fick inte visas. På 80-talet när de härjade som värst, klipptes det mesta. Direkt när en ny A Nightmare On Elm Street-film släpptes, började de vässa saxarna. Det var inte frågan om några punktklipp på några sekunder, utan stora sjok försvann, vilket gjorde att slutet ofta var mer eller mindre obegripligt. Evil Dead klipptes med 12 minuter! Ta tid med en klocka så ser ni hur länge det är. Det var inte bara skräckfilmer som råkade ut för censurens långa fingrar. Actionfilmer som Commando, Cobra, Predator och RoboCop blev först totalförbjudna, och släpptes senare i nedklippta versioner. Om Sverige skulle vara en diktatur skulle jag förstå om vi hade filmcensur. Men det är helt sjukt att ett demokratiskt land ska ha det. Tänk att några få personer på Statens biografbyrå ska få bestämma vad ett helt lands befolkning ska få se!"


Sen årsskiftet så finns inte Statens biografbyrå längre! Det finns alltså ingen filmcensur i Sverige längre! SVT visar ett program som heter Censuren-en thriller:


K special. Se filmklippen du aldrig tidigare fått se. Förbudens tid är förbi. Efter hundra år läggs Statens Biografbyrå ner. Vad är det för vålds- och sexscener som censorerna satt saxen i, och varför? Christina Lindberg berättar om sin tid som hämndlysten actionhjältinna på 70-talet. Hennes rollfigur har inspirerat filmare välden över, inte minst Tarantino.


Torsdag 28 april på SVT1 kl. 21.00

 
ANNONS
 
Lina

Lina

29 april 2011 02:09

Satan vad jag hatar mitt jävla tv-blad! För jag kollade på onsdagens tablå istället för torsdagens och missad detta! Missade även en dokumentär på 4 som jag ville se, om tvillingar som delar hjärna.

http://afreaklikeme.blogg.se

 
Lina

Lina

29 april 2011 02:10

BTW, det var ju självklart inte mitt fel att jag tittade på fel dag, utan tv-bladets. Bara så du vet.

http://afreaklikeme.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Larsson - 2 augusti 2019 22:00


Idag har Fast & Furious - Hobbs & Shaw biopremiär i Sverige.   Ända sen den hårdkokta polisen Hobbs, en lojal agent för USA:s diplomatiska säkerhetstjänst, och den kaxige, laglöse Shaw, en före detta brittisk underrättelseagent, först stötte p...

Av Mikael Larsson - 24 juli 2019 18:00


Idag har Crawl biopremiär i Sverige.   När en massiv orkan drabbar Florida ignorerar Haley evakueringsråden för att leta efter sin pappa som är försvunnen. Hon hittar honom allvarligt skadad i källaren av deras familjehem, och fastnar där tack...

Av Mikael Larsson - 22 juli 2019 22:00

Idag är det min födelsedag, fyller 46 år! Så nu är man närmare 50 än 40. Jag har fått pengar, sen har jag ätit pizza och tårta. ...

Av Mikael Larsson - 17 juli 2019 18:00


Idag har The Lion King biopremiär i Sverige.   Disneys klassiska succé kommer nu i en helt ny tappning och tar oss till Afrikas savanner där den framtida kungen föds. Simba dyrkar sin far, Kung Mufasa, och är stolt över sitt kungliga arv. Men ...

Av Mikael Larsson - 10 juli 2019 18:00


Idag har Midsommar biopremiär i Sverige.   Dani och Christian är ett ungt amerikanskt par vars förhållande håller på att krackelera. Men efter att Dani råkar ut för en familjetragedi håller sorgen dem samman och Dani följer med Christian och h...

Presentation


Välkommen till Micke Movie´s filmblogg.

Fråga mig

54 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4 5
6
7
8 9 10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ mickemovie med Blogkeen
Följ mickemovie med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se