mickemovie

Alla inlägg under juni 2011

Av Mikael Larsson - 26 juni 2011 17:30

Svensk titel: Sagan Om Ringen.

Regi: Peter Jackson.

Skådespelare: Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler, Viggo Mortensen, Sean Astin, Cate Blanchett, John Rhys-Davies, Billy Boyd, Dominic Monaghan, Orlando Bloom, Christopher Lee, Hugo Weaving, Sean Bean, Ian Holm, Andy Serkis m.fl


Tagline: One ring to rule them all.


Handling: Sagan om ringen berättar historien om den unge hoben Frodo, som ärver en tillsynes oskyldig, men magisk ring av sin kusin Bilbo. Frodo får snart veta att dess ursprunglige skapare, den onde trollkarlen Sauron, desperat letar efter ringen. Den lilla tingesten gömmer mäktiga onda krafter som kan göra det möjligt för Sauron att förslava innevånarna i landet Midgård. Det finns bara en utväg - att förstöra ringen i Domedagsklyftan. Ett litet utvalt sällskap om nio med hoben Frodo i spetsen ger sig iväg på det ödesdigra uppdraget. Det blir en vandring fylld av äventyr och fasor...

Sällskapet som ska förstöra ringen är på väg...


Boromir: It is a strange fate that we should suffer so much fear and doubt over so small a thing... such a little thing...


J.R.R Tolkiens trilogi om härskarringen gavs ut i bokform på engelska 1954-1955. Den första svenska översättningen gavs ut 1959-1961. Böckerna om Middle-earth har olika platser som The Shire och Mordor, olika varelser som alver, dvärgar, hober och orcher, och Tolkien utvecklade även egna språk, t.ex alviska. Böckerna tillhör de mest älskade fantasyböckerna genom tiderna.


1978 kom en tecknad film som regisserades av Ralph Bakshi. Den filmen täckte den första boken och halva av den andra boken. Någon mer tecknad film gjordes aldrig.


När filmtekniken hade kommit så pass långt framåt att det var möjligt att göra spelfilmer av böckerna, blev det Peter Jackson som fick förtroendet att regissera. Han hade tidigare gjort splatterfilmer som Bad Taste och Braindead, men han är också en stor Tolkien-fantast. New Line Cinema satsade pengar i projektet, och filminspelningen skedde på Nya Zeeland under 18 månader. När den första filmen hade premiär den 19 december 2001 var succén ett faktum.


Man får följa ringens brödraskap bestående av hoberna Frodo, Sam, Merry och Pippin, trollkarlen Gandalf, människorna Aragorn och Boromir, alven Legolas och dvärgen Gimli.


Pure movie magic!


Alternativ version: Det finns en förlängd version som är 22 minuter längre än bioversionen. Läs mer om den här.


Nyinspelning: Nej.


Oscar: Filmen vann fyra Oscars: foto, specialeffekter, makeup och musik.


Trivia: Budgeten för filmtrilogin var 300 miljoner dollar.


Uppföljare:

The Lord Of The Rings - The Two Towers (2002).

The Lord Of The Rings - The Return Of The King (2003).


Trailer:

Av Mikael Larsson - 25 juni 2011 20:30

Svensk titel: Gladiator.

Regi: Ridley Scott.

Skådespelare: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Oliver Reed, Derek Jacobi, Djimon Hounsou, Richard Harris m.fl


Tagline: What we do in life echoes in eternity.


Handling: Tvingad in i slaveriet av en korrupt, incestuös arvinge till tronen, blir den romerske general Maximus en gladiator. Hans skicklighet i arenan för honom slutligen till Rom, Colosseum och en hämndlysten kraftmätning med den nye kejsaren...

Are you not entertained?


Maximus slåss mot Tigris.


Gladiator blev en comeback för stora episka filmer som tidigare producerats i Hollywood, t.ex Ben Hur. Handlingen är en simpel hämndhistoria, men sättet den berättas på är imponerande. Det finns ett driv i handlingen som hela tiden för berättelsen framåt, och specialeffekterna som gör att det gamla Rom och Colosseum får liv är suveräna. De bästa specialeffekterna är de som inte syns. Sen måste jag också nämna musiken av Hans Zimmer, som gör otroligt mycket för filmen.


Ridley Scott och Russell Crowe har gjort fem filmer tillsammans: Gladiator, A Good Year, American Gangster, Body Of Lies och Robin Hood.


Alternativ version: Det finns en förlängd version som är 17 minuter längre än bioversionen. Läs mer om den här.


Nyinspelning: Nej.


Oscar: Filmen vann fem Oscars: manlig huvudroll, kostym, specialeffekter, film och ljud.


Trivia: Oliver Reed avled under filminspelningen, och man fick använda en stand-in och CGI för att kunna slutföra hans scener.


Uppföljare: Nej.


Trailer:

Av Mikael Larsson - 24 juni 2011 18:00

Svensk titel: The Matrix.

Regi: Andy och Larry Wachowski.

Skådespelare: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Joe Pantoliano m.fl


Tagline: What is The Matrix?


Handling: Neo söker efter sanningen bakom Matrix, ett namn och en värld som figurerar i hans drömmar. Han är övertygad om att Morpheus, som sägs vara en av världens farligaste män, vet allt om Matrix. När Neo en kväll förs iväg av Trinity och finner sig själv öga mot öga med Morpheus blir han erbjuden ett livsavgörande val. Tar han den röda tabletten får han veta sanningen om Matrix och den värld han tror sig leva i. Tar han den blå glömmer han att han någonsin mött Morpheus och fortsätter det liv han nu lever i ovisshet...

Trinity och Neo.


Dodge this!


The Matrix var ett fenomen när den kom. En blandning av action och science fiction som ingen hade sett tidigare. Samtidigt är det en ganska filosofisk film, som har ett djup många andra actionfilmer saknar.


Yuen Woo Ping, som har koreograferat slagsmålen, är en legend i Asien för sitt arbete med martial arts-filmer. Skådespelarna fick träna olika kampsporter i fyra månader före filminspelningen började.


John Gaeta uppfann bullet-time, som gör det möjligt att filma i slow-motion, samtidigt som kameran panorerar 360 grader.


Jag såg The Matrix på bion i Pajala. Jag har recenserat den, men min recension finns på min gamla dator. Jag gav filmen en 5:a. Jag tycker att det är en av 90-talets bästa actionfilmer.


Alternativ version: Nej.


Nyinspelning: Nej.


Oscar: Filmen vann fyra Oscars: klippning, ljudklippning, specialeffekter och ljud.


Trivia: Sean Connery blev erbjuden rollen som Morpheus, men tackade nej eftersom han inte förstod manuset.


Uppföljare:

The Matrix Reloaded (2003).

The Matrix Revolutions (2003).


Trailer:

Av Mikael Larsson - 23 juni 2011 19:00

Svensk titel: Rädda Menige Ryan.

Regi: Steven Spielberg.

Skådespelare: Tom Hanks, Edward Burns, Matt Damon, Tom Sizemore m.fl


Tagline: The mission is a man.


Handling: Historien är sedd genom en grupp amerikanska soldaters ögon och tar sin början med den historiska invasionen, D-dagen, under andra världskriget och fortsätter bortom stranden när männen ger sig ut på ett farligt specialuppdrag. Kapten John Miller måste föra sina män bakom fiendens linjer för att hitta menige James Ryan, vars tre bröder dödats i strid. Ansikte mot ansikte med näst intill omöjliga odds, ifrågasätter männen sin order. Varför ska åtta män riskera sina liv för att rädda bara en mans liv? Omslutna av krigets brutala verklighet, söker varje man sitt eget svar - och styrka för att segra över en osäker framtid med heder, ära och mod.

John Miller (Tom Hanks) leder sin grupp för att hitta...


James Ryan (Matt Damon), vars tre bröder dödats i strid.


Filmen inleds med D-dagen, den 6 juni 1944.


Steven Spielberg hade redan gjort tre filmer om andra världskriget: 1941, Empire Of The Sun och Schindler´s List. Med Saving Private Ryan gjorde han en film som visade krigets helvete. Inledningen på Omaha beach är 20 minuters helvete på jorden, där soldaterna dör som flugor. Om de inte dör så slits de i stycken, och ligger på stranden och skriker på mamma. Resten av filmen är också fängslande, när gruppen färdas genom ett sönderbombat landskap. Trots att filmen är över två och en halv timme, så känns den inte lång.


Alternativ version: Nej.


Nyinspelning: Nej.


Oscar: Filmen vann fem Oscars: foto, regi, ljudklippning, klippning och ljud.


Trivia: Landstigningen på Omaha beach kostade 11 miljoner dollar.


Uppföljare: Nej.


Trailer:

Av Mikael Larsson - 22 juni 2011 23:00

Svensk titel: Cube.

Regi: Vincenzo Natali.

Skådespelare: Nicole de Boer, Nicky Guadagni, David Hewlett, Andrew Miller, Julian Richings, Wayne Robson, Maurice Dean Wint.


Tagline: Don't look for a reason. Look for a way out.


Handling: Sex främlingar vaknar upp och upptäcker att de blivit inlåsta i ett märkligt rum som försetts med dörrar på samtliga sex sidor. Detta rum, visar det sig, är bara ett av många som sitter ihop i en gigantisk konstruktion. Varje dörr leder till ett nytt rum som är identiskt med det första sånär som på dess färg. De inlåsta främlingarna gör sitt yttersta för att hitta ut, men varje rum är försett med djävulska fällor - den ena mer makaber än den andra.

Hur ska vi hitta ut?


De känner inte varann, och vet inte varför de är där. Bara okända skådespelare, så man vet inte vilka som stryker med. Filmen öppnar med en suverän scen, som sätter standarden för hela filmen. Ingen film som man ska se om man lider av klaustrofobi. Om Alfred Hitchcock hade levt, hade han säkert gillat den här filmen. Om man gillade TV-serien The Twilight Zone, ska man definitivt se den här filmen. En mycket bra och oviss film, som jag har sett flera gånger.


Alternativ version: Nej.


Nyinspelning: Nej.


Oscar: Nej.


Trivia: Alla karaktärerna i filmen har namn efter olika fängelser.


Uppföljare:

Cube 2 - Hypercube (2002).

Cube Zero (2004).


OBS! Trailern innehåller en spoiler, så se inte trailern, om du inte har sett filmen.


Trailer:

Av Mikael Larsson - 22 juni 2011 19:00

Idag har Paul biopremiär i Sverige.


Filmen handlar om två nördar, spelade av Simon Pegg och Nick Frost, som ska göra en roadtrip och besöka Area 51. På vägen stöter de på utomjordingen Paul...


Trailer:

Av Mikael Larsson - 21 juni 2011 21:00

Svensk titel: Sling Blade.

Regi: Billy Bob Thornton.

Skådespelare: Billy Bob Thornton, Dwight Yoakam, J.T Walsh, John Ritter, Lucas Black, Natalie Canerday, Robert Duvall m.fl


Tagline: Sometimes a hero comes from the most unlikely place.


Handling: Karl Childers som mot sin vilja släpps från ett mentalsjukhus 25 år efter det att han har begått ett brutalt mord. Den lilla killen Frank är den första person som accepterar Karl utan förutfattade meningar eller rädsla. De blir vänner och Frank övertalar sin mamma att låta Karl bo hos dem. Men trots den nyvunna vänskapen och den värme Karl får hos Frank och hans mamma, blir inte Karls anpassning till livet utanför sjukhuset alldeles okomplicerat. Vreden från hans förflutna bubblar upp.

Karl Childers gillar att äta pommes frites.


Karl och Frank blir vänner.


Billy Bob Thornton har skrivit manus, regisserat och spelar huvudrollen. Jag tycker att Billy Bob Thornton är en riktigt bra skådespelare, han är som en kameleont, han ändrar sig inför alla roller. I Sling Blade är det nästan svårt att känna igen honom. Han har skapat Karl Childers med sitt utseende, röst och sättet han pratar på. Billy Bob Thornton blev Oscarsnominerad för rollen. Man blir verkligen berörd när Karl pratar om sin uppväxt och hur han blev behandlad.


Drama är inte mitt förstahandsval när jag väljer filmer. Men jag gillar filmer som handlar om förståndshandikappade personer, t.ex Rain Man och Forrest Gump.



Alternativ version: Director´s Cut är 13 minuter längre än bioversionen.



Nyinspelning: Nej.


Oscar: Filmen vann en Oscar för manus, tidigare publicerat.


Trivia: Filmen är baserad på kortfilmen Some Folks Call It A Sling Blade.


Uppföljare: Nej.


Trailer:

Av Mikael Larsson - 20 juni 2011 20:00

Svensk titel: Seven.

Regi: David Fincher.

Skådespelare: Brad Pitt, Morgan Freeman, Gwyneth Paltrow m.fl


Tagline: Seven deadly sins. Seven ways to die.


Handling: Under en rutinutryckning hittas en man som mördats medan han intagit sin måltid. Någon har skrivit ordet "Frosseri" bakom kylskåpet i lägenheten. När ytterligare ett brutalt mord uppdagas finner man på brottsplatsen ordet "Girighet" skrivet med blod. Poliserna Somerset och Mills lägger nu snabbt ihop ett och ett - och får sju! Man har att göra med en psykopatisk seriemördare som systematiskt dödar sina offer efter de sju dödssynderna! Var och när sker nästa bestialiska mord?

Morgan Freeman som Somerset och Brad Pitt som Mills försöker reda ut hur morden begåtts.


Kevin Spacey som John Doe, hans namn finns inte med i förtexterna.


David Fincher hade regisserat Alien 3 före, och fick med sin andra film Seven till ett mästerverk. Efter den har han regisserat The Game, Fight Club, Panic Room, Zodiac, The Curious Case Of Benjamin Button och The Social Network.


Manuset skrevs av Andrew Kevin Walker. Man får aldrig se när morden begås, bara veta detaljerna efteråt, sen får man själv tänka hur det gick till. Det är verkligen vidriga mord, det ena värre än det andra.


Rob Bottin gjorde make-up effekterna. Han är mest känd för att ha gjort make-up effekterna till The Thing från 1982, som regisserades av John Carpenter.


De sju dödssynderna är: frosseri, girighet, lättja, avund, vrede, högmod och lust.


Filmen jämförs ofta med The Silence Of The Lambs, men även om den vann fem Oscar, så tycker jag att Seven är en bättre film.


En mycket spännande film, med ett nagelbitarslut.




Alternativ version: Nej.


Nyinspelning: Nej.


Oscar: Nej.


Trivia: Brad Pitt skadade handen under inspelningen, det är därför han har ett bandage senare i filmen.


Uppföljare: Nej.


Specialstudera förtexterna av Kyle Cooper:

När jag visade filmen på bio, så trodde jag först att det var något fel på filmkopian, när texterna hoppade i början. Sen kom jag på att det ska vara så.


Trailer:

Presentation


Välkommen till Micke Movie´s filmblogg.

Fråga mig

54 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards