mickemovie

Alla inlägg under juni 2011

Av Mikael Larsson - 7 juni 2011 17:00

Svensk titel: Blade Runner.

Regi: Ridley Scott.

Skådespelare: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos, Daryl Hannah m.fl


Tagline: Man has made his match... Now it´s his problem.


Handling: Los Angeles 2019. Vetenskapen framställer konstgjorda människor - Replikanter. De är överlägsna människan i styrka och intelligens. Replikanterna används som slavarbetare på jordens kolonier och har förklarats olagliga på jorden efter ett blodigt myteri. När fyra av dem rymmer specialinkallar polisen sin främste Blade Runner.

Harrison Ford som Rick Deckard.


Blade Runner är ett mästerverk och en klassiker inom science fiction, en måttstock som alla andra sci fi-filmer jämförs med. Den har influerat bl.a böcker, filmer, musik, konst och TV-spel. En vacker men samtidigt dyster framtidsvision som är djup och tänkvärd, och som tål att ses flera gånger. Det här är en av de bästa, om inte den bästa, science fiction som har gjorts. Otroligt snygg inledning och underbar musik av Vangelis.


Filmen är löst baserad på boken Do Androids Dream of Electric Sheep av Philip K. Dick.


Alternativ version: Det finns fem olika versioner av filmen:

1982 års amerikanska bioversion.

1982 års internationella bioversion.

1992 års Director´s Cut.

2007 års The Final Cut.

Plus en arbetskopia.

Den största skillnaden mellan bioversionen och Director´s Cut är att Rick Deckards berättarröst är borttagen i Director´s Cut. Läs mer om de olika versionerna här.


Nyinspelning: Nej.


Oscar: Nej.


Trivia: Dokumentären Dangerous Days - Making Blade Runner är 3 tim 32 min, och följer med The Final Cut-utgåvan.

 

Uppföljare:

Blade Runner 2049 (2017).


Trailer:

Av Mikael Larsson - 6 juni 2011 18:00

Svensk titel: Jakten På Den Försvunna Skatten.

Regi: Steven Spielberg.

Skådespelare: Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman, Ronald Lacey, John Rhys-Davies, Denholm Elliott m.fl


Tagline: Indiana Jones - the new hero from the creators of Jaws and Star Wars.


Handling: Året är 1936. Äventyraren och arkeologen Indiana Jones får i uppdrag att finna den sägenomspunna Arken - en guldöverdragen kista som sägs innehålla resterna av stentavlorna med de tio budorden. Enligt legenden så får den som har Arken i sin ägo övernaturliga krafter. Hitler, som är sjukligt intresserad av det ockulta, har skickat sina hejdukar på jakt efter skatten, och det blir en våldsam kapplöpning där de halsbrytande äventyren avlöser varandra!

Harrison Ford som Indiana Jones.


I början av filmen söker Indy efter Chachapoyan Fertility Idol.


Men förbundsarken är den stora skatten.


Ormar är det enda Indy är rädd för.


Indy behöver hjälp av Marion Ravenwood, för att få tag i en medaljong.


Steven Spielberg och George Lucas var på semester på Hawaii. Steven berättade att han skulle vilja regissera en James Bond-film, men George hade något bättre att komma med. George presenterade Indiana Jones, en arkeolog som undervisar på ett universitet, och som på sin fritid reser jorden runt och letar efter ovärderliga skatter. Filmen skulle utspela sig på 1930-talet och nazisterna skulle vara motståndare. I den första filmen skulle Indy leta efter den försvunna arken, som innehåller stentavlorna med de tio budorden. Indy skulle hamna i den ena farliga situationen efter den andra, och till sin hjälp hade han sin oxpiska och "jungle smarts". Flera olika farliga djur, som spindlar och ormar, skulle också finnas i filmen. Steven nappade på idén, och resten är filmhistoria.


Egentligen skulle Tom Selleck spela Indiana Jones, men han var bunden till TV-serien Magnum. Istället gick erbjudandet till Harrison Ford, som redan hade spelat Han Solo två gånger. Harrison provfilmade och fick rollen.


John Williams, som tidigare komponerat musiken till Jaws och Star Wars, fick än en gång komponera musiken, och skapade Raiders March, som blev ledmotivet till Indiana Jones.


Filmen har, enligt mig, den bästa inledningen som har gjorts.


Filmen fick tre uppföljare och en TV-serie: The Young Indiana Jones Chronicles, där Corey Carrier, Sean Patrick Flanery och George Hall spelade Indiana Jones i olika åldrar.


Det gjordes flera Indiana Jones-kopior, t.ex Romancing The Stone (1984) med Michael Douglas och Kathleen Turner, som fick den svenska titeln Den Vilda Jakten På Stenen, och King Solomon´s Mines (1985) med Richard Chamberlain och Sharon Stone.


John Rhys-Davies, som spelade Sallah, spelade också Gimli i The Lord Of The Rings-trilogin.


Alternativ version: Nej.


Nyinspelning: Nej.


Oscar: Filmen var nominerad till åtta Oscar, och vann fyra: scenografi, specialeffekter, klippning och ljud. Filmen vann dessutom en special-Oscar för ljudklippning.


Trivia: Indiana Jones hette från början Indiana Smith.


Uppföljare:

Indiana Jones And The Temple Of Doom (1984).

Indiana Jones And The Last Crusade (1989).

Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull (2008).


Trailer:

Av Mikael Larsson - 5 juni 2011 17:30

Svensk titel: Rymdimperiet Slår Tillbaka.

Regi: Irvin Kershner.

Skådespelare: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, Anthony Daniels m.fl


Tagline: The Star Wars saga continues.


Handling: Kampen fortsätter för att rädda galaxen från det ondskefulla rymdimperiet. Luke Skywalker, Han Solo, prinsessan Leia och Chewbacca står öga mot öga med rymdimperiets styrkor på isplaneten Hoth. När Han Solo och Leia lyckas fly, beger sig Luke till planeten Dagobah på jakt efter Jedi-mästaren Yoda. Endast med Yodas hjälp kan Luke överleva utmaningen från Darth Vader och möta den mörka sidan av kraften.

Do, or do not. There is no try, säger den 900-årige Yoda.



Luke tränas av Yoda, som bor på planeten Dagobah, som mest består av träsk.


Billy Dee Williams spelade Lando Calrissian, den ursprunglige ägaren till Han Solos skepp Millennium Falcon.


Prisjägaren Boba Fett blev en av de populäraste Star Wars-karaktärerna.


Tre år efter Star Wars kom uppföljaren The Empire Strikes Back, som introducerade flera nya karaktärer, bl.a Yoda, Lando Calrissian och Boba Fett. Yoda var en gummidocka som fick liv av Frank Oz, som också lånade ut sin röst till Yoda. Filmen stod och vägde på om Yoda skulle bli trovärdig. Om inte, så skulle hela filmen inte fungera. Här började också romansen spira mellan Han Solo och Leia. Man fick också besöka isplaneten Hoth som anfölls av rymdimperiets AT-AT (All Terrain Armored Transport), och Cloud City. John Williams komponerade musiken, bl.a The Imperial March.


The Empire Strikes Back anses av många vara den bästa Star Wars-filmen, samtidigt som det är en av de bästa uppföljare som har gjorts. En mörk och dyster film, där slutet lämnar många frågor obesvarade. George Lucas överlät regiarbetet till Irvin Kershner.


Alternativ version: 1997 släpptes Special Edition, som innehåller nya scener och förbättrade specialeffekter. Läs mer om den här.


Nyinspelning: Nej.


Oscar: Filmen var nominerad till tre Oscar, och vann en, för ljud. Filmen vann dessutom en special-Oscar för specialeffekterna.


Trivia: Scenerna på isplaneten Hoth är inspelade i Norge.


Uppföljare:

Return Of The Jedi (1983).

Star Wars Episode I - The Phantom Menace (1999).

Star Wars Episode II - Attack Of The Clones (2002).

Star Wars Episode III - Revenge Of The Sith (2005).


Trailer:


Leonard Maltin intervjuar George Lucas:

Av Mikael Larsson - 4 juni 2011 23:00

From Star Wars To Jedi - The Making Of A Saga är en dokumentär från 1983 som handlar om hur Star Wars-trilogin spelades in. Den har visats på SVT och jag har den inspelad på VHS. Det här är en av de bästa dokumentärerna jag har sett. Den är ca en timme.

Av Mikael Larsson - 4 juni 2011 15:00

Svensk titel: Alien - Den Åttonde Passageraren.

Regi: Ridley Scott.

Skådespelare: Tom Skerritt, Sigourney Weaver, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, John Hurt, Ian Holm och Yaphet Kotto.


Tagline: In space no one can hear you scream.


Handling: Filmen handlar om en främmande organism som sprider död och förödelse på rymdskeppet Nostromo.

Sigourney Weaver som Ripley.


Alien blev en slags motvikt till Stanley Kubricks 2001 - A Space Odyssey från 1968. En stilbildare för hur skräck och science fiction ska göras, och en av de mest klaustrofobiska filmer som har gjorts. Det finns inte många filmer som har samma atmosfär och stämning som den här. Monstret skapades av H.R Giger, en konstnär från Schweiz. Det här är en av mina favoritfilmer, den ligger på 4:e plats på min 10 i topp-lista.


Sigourney Weaver blev stjärna över en natt, och Ripley banade väg för andra kvinnliga actionhjältar, t.ex Linda Hamilton i The Terminator, Geena Davis i The Long Kiss Goodnight och Uma Thurman i Kill Bill.


Jag såg de två första filmerna i fel ordning, först Aliens på bio, sen Alien på video, så då visste jag vem som skulle klara sig.


Ridley Scott fortsatte att regissera filmer som Blade Runner och Gladiator.


Alternativ version:

Director´s Cut-versionen har tagit bort vissa scener och lagt till nya scener. Mest känd är cocoon-scenen mot slutet av filmen, där Ripley hittar Brett och Dallas i varelsens näste.


Nyinspelning: Nej.


Oscar: Filmen var nominerad till två Oscar, och vann en, för specialeffekter.


Trivia: Specialstudera middagsscenen, reaktionerna är riktiga. Skådespelarna visste inte vad som skulle hända. Syns bäst på Veronica Cartwright som får blod på sig.


Uppföljare:

Aliens (1986).

Alien 3 (1992).

Alien Resurrection (1997).


Trailer:


Trailer till Director´s Cut:


Jag har några Alien-böcker.


The Book Of Alien:

Häftad, 112 sidor, engelsk text.


Alien - The Illustrated Screenplay:

Häftad, 192 sidor, engelsk text.


Alien - The Special Effects:

Häftad, 144 sidor, engelsk text.


The Alien Quartet:

Häftad, 232 sidor, engelsk text.


Alien, engelsk pocket:

Häftad, 256 sidor, engelsk text.


Alien, svensk pocket:

Häftad, 200 sidor, svensk text.


Alien, seriealbum:

Häftad, svensk text.


Jag har även en 3D-affisch, där ägget lyser:

Av Mikael Larsson - 3 juni 2011 22:30

Idag har X-Men - First Class biopremiär i Sverige.


Efter tre X-Men-filmer och en film om Wolverine är det nu dags att få se hur allt började. Man får veta hur Charles Xavier blev Professor X och hur Erik Lehnsherr blev Magneto.


Trailer:

Av Mikael Larsson - 3 juni 2011 22:15

Idag fick jag The Chronicles Of Narnia - The Voyage Of The Dawn Treader:

Äventyr från 2010.


Det här är den tredje Narnia-filmen.


Tidigare filmer:

The Chronicles Of Narnia - The Lion, The Witch And The Wardrobe (2005).

The Chronicles Of Narnia - Prince Caspian (2008).


Trailer:

Av Mikael Larsson - 3 juni 2011 22:00

James Arness har avlidit, han blev 88 år.


Han är främst känd för två roller, den första rollen är Matt Dillon i Gunsmoke, det blev 635 avsnitt mellan 1955 och 1975. Den andra rollen är Zebulon "Zeb" Macahan i How The West Was Won, den svenska titeln är Familjen Macahan. Samtliga avsnitt har släppts på DVD i fem boxar. Man får hedra honom genom att se om den serien.


Vila i frid.

Presentation


Välkommen till Micke Movie´s filmblogg.

Fråga mig

54 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards