mickemovie

Inlägg publicerade under kategorin Recensioner

Av Mikael Larsson - 7 december 2011 22:30

Kristen (Amber Heard) är en ung tjej som tänder på ett hus, polisen haffar henne och hon spärras in på ett mentalsjukhus. Där försöker hon bekanta sig med de andra intagna tjejerna som finns på avdelningen. Snart märker hon att något övernaturligt finns på avdelningen, ett ont spöke som tar livet av patienterna, en efter en...


Ett mentalsjukhus är en tacksam miljö för en skräckfilm att utspela sig på. Filmen utspelar sig 1966 och God knows hur mentalpatienterna behandlades förr i tiden. En ung snygg tjej är extra utsatt, för hon kan lätt drogas ner och sen bli utnyttjad av de manliga sjukvårdarna. Nu är det kanske min fantasi som skenar iväg... Sen undrar man om alla tjejer är snygga på ett mentalsjukhus? Det blir inte lika trovärdigt som om tjejerna skulle se härjade ut. Man får också lära sig några saker: det är lätt att ta sig ur en tvångströja, en låst dörr dyrkas upp på några sekunder, man är helt normal dagen efter en elchockbehandling.


Filmen har helt klart sina stunder, med flera jumpscares. Slutet gör att filmen höjer sig ett snäpp. Samtidigt känns det som att John Carpenter gör filmen på rutin, han har trots allt över 30 år bakom sig när det gäller skräckfilmer. Amber Heard är ingen Oscarsvinnare, men hon gör en helt okej roll. Men det är ganska uppenbart att hon får många av sina roller för sitt utseende, precis som Megan Fox. Filmen är klart sevärd, det här är John Carpenters bästa film sen In The Mouth Of Madness (1994).


Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret!


Fakta:


John Carpenter fick sitt genombrott med Halloween (1978). Den blev den mest inkomstbringande skräckfilmen fram till The Blair Witch Project. John Carpenter fortsatte att regissera skräckfilmer: The Fog, The Thing, Christine och Prince Of Darkness för att nämna några. Han komponerar ofta musiken själv till sina filmer. Han har jobbat med Kurt Russell i fem filmer och skapade Snake Plissken i Escape From New York. Han räknas som en av de största skräckfilmsregissörerna. The Ward är John Carpenters första film på nio år. Efter Ghosts Of Mars (2001) har han bara regisserat två delar i Masters Of Horror: Cigarette Burns (2005) och Pro-Life (2006).


Amber Heard fick sitt genombrott med All The Boys Love Mandy Lane (2006). Hon har senare gjort bl.a Never Back Down och The Stepfather. Hon är nu aktuell i Drive Angry, där hon spelar mot Nicolas Cage.

ANNONS
Av Mikael Larsson - 8 april 2011 17:30

Milos är en f.d porrskådespelare som har dragit sig tillbaka. Han lever tillsammans med sin fru och deras son. Pengarna börjar tryta och Milos blir kontaktad av Vukmir, som erbjuder honom en roll i en "konstnärlig" porrfilm. För den ska Milos få en stor summa pengar, som hans familj kan leva på resten av livet. Milos får inte veta vad de ska filma, men tackar ändå ja för pengarnas skull. När filminspelningen väl börjar så inser Milos att han aldrig borde ha tackat ja. Men att backa ur är inte möjligt...


A Serbian Film är en film som är omtalad för sitt grafiska innehåll. Den har kallats sjuk, vidrig och allt däremellan. Precis som The Human Centipede (2009), så har det blivit lite av en sport att se filmen, helt enkelt för att se om man klarar av det. Jag visste om en scen innan jag såg filmen, och den är så sjuk och vidrig att man får ta till it´s only a movie-ramsan. Scenen finns där för att provocera åskådaren, och det lyckas filmen med, big time. Det har heller inte sparats på blodet och våldet, som främst riktar sig mot kvinnor. Det här är en avgrundsdjup film. Filmen är inget mästerverk, men jag tycker inte heller att man ska såga en film bara för att den innehåller några motbjudande scener. Rent dramaturgiskt, fotomässigt och skådespelarmässigt är det absolut ingen dålig film. Men jag tycker att den här filmen går över gränsen vad som är lämpligt att visa i en film, även om det bara är på låtsas. Men en bra film ska väcka känslor, oavsett vilka känslor det handlar om. Samtidigt är det en spännande film, man är lika ovetande som Milos, om vad som väntar runt nästa hörn.


Discshop är en av återförsäljarna som har dragit tillbaka filmen från sitt sortiment. De vill helt enkelt inte sälja filmen för att det strider mot deras policy. Det är en form av censur tycker jag. Jag är emot all form av censur, tycker inte att censur ska finnas i ett demokratiskt samhälle. Jag minns med fasa 80-talet, då statens biografbyrå klippte i det mesta, framför allt skräckfilmer. Jag gillar inte när andra ska bestämma vad man får se. Precis som en kock som avskyr sushi, men han lagar det ändå, om andra vill äta det.


Den här filmen borde ha en 18 års gräns. Tänk dig för både en och två gånger innan du ser den. Känsliga personer ska välja någon annan film.


Jag har varit i kontakt med distributören Cinematic Vision, och de svarade så här på mina frågor:


Fråga: Har filmen blivit förbjuden i Sverige?

Svar: Filmen har inte förbjudits i Sverige och inte heller är den olaglig.


Fråga: Är denna DVD-utgåva oklippt?

Svar: Det är den enda oklippta versionen.

ANNONS
Av Mikael Larsson - 1 april 2011 22:00

Donnie Darko (2001) är regisserad av Richard Kelly.


Filmen utspelar sig i en amerikansk småstad under 80-talet. Jake Gyllenhaal spelar Donnie Darko, en tonåring som går i skolan som alla andra. Men han går också hos en psykolog och äter medicin mot sina tvångstankar. En natt blir han väckt av Frank, en jättekanin som varnar honom att världen kommer att gå under om 28 dagar...

Donnie: Why are you wearing that stupid bunny suit?

Frank: Why are you wearing that stupid man suit?


En helt fantastisk film som får en att tänka efter. Det här är ingen film som serverar allt på ett silverfat. På baksidan står det thriller, men jag skulle vilja lägga till drama, komedi och science fiction. En bred film som inte direkt går att sätta in i en viss kategori. Den fick tyvärr aldrig biopremiär i Sverige, och det är inget annat än en skandal. Den släpptes istället direkt på DVD. Det här är en film som man vill, och ska, se flera gånger.


Jag såg filmen på en söndag, och hela måndagen gick jag och tänkte på den. Inte konstant, men den låg i bakhuvudet och malde och poppade upp med jämna mellanrum. Den är minst sagt mystisk och om man inte förstår filmen första gången kan man se den flera gånger.


Den här filmen kan man analysera in absurdum, och man kan tolka den på flera olika sätt, men alla sätt kan vara rätt. Man skulle säkert kunna skriva en doktorsavhandling om filmen, men jag väljer en kort recension, och uppmanar istället att se filmen själv, för att bilda sig en egen uppfattning.


Det finns även en Director´s Cut, som är 20 minuter längre än den vanliga versionen.


Trailer:


Gary Jules - Mad World:

Av Mikael Larsson - 21 januari 2011 22:50

I Spit On Your Grave från 1978 är även känd som Day Of The Woman. Det är också en av de mest kända rape/revenge-filmerna som har gjorts. Filmen hamnade på video nasties-listan och fick en nyinspelning 2010. Originalet är en av de mest ökända filmerna genom tiderna. Den är totalförbjuden i sju länder: England, Australien, Kanada, Nya Zeeland, Irland, Finland och Island. Atlantic Film har släppt en svensk DVD-utgåva, som är oklippt! Filmen handlar i korthet om en kvinna som blir misshandlad och våldtagen av fyra män, och lämnas för att dö. Men hon överlever och tar senare en gruvlig hämnd på männen.


Nyinspelningen handlar om Jennifer Hills (Sarah Butler), en ung kvinna i 25-års åldern som jobbar som författare. Hon reser till ett hus i skogen för att få lugn och ro när hon ska börja skriva på sin nya bok. För att koppla av så dricker hon vin och röker gräs. Vid en närliggande bensinmack träffar hon några "hillbilly rednecks" som inte direkt vet hur man charmar en kvinna. En kväll får hon besök av dessa män, en av de är den efterblivna Matthew (Chad Lindberg). De börjar uppträda hotfullt och det dröjer inte länge förrän de börjar trakassera henne på olika sätt. Hon slår tillbaka och lyckas fly ut i skogen där hon träffar en sheriff. Han följer med henne hem, men väl hemma så vill även sheriffen vara med i leken, även fast han är en familjefar med fru och barn. De hetsar Matthew till att våldta henne. Efter en fullbordad våldtäkt flyr hon ut i skogen. Ute i skogen våldför sig alla på henne, även analt för att förnedringen ska vara komplett. En av männen har en videokamera och filmar allt. Efteråt går hon ut på en bro och hoppar ner i vattnet. Männen tror att hon har dött och letar efter hennes kropp, men hittar inget. Mirakulöst nog så överlever hon och återvänder senare för att ta en gruvlig hämnd på männen.


Det är alltid jobbigt att se en våldtäkt på film, även om det bara är på film. Det måste vara jobbigt för tjejen att spela in en våldtäkt, även om det bara är på låtsas. För en våldtäkt är ett av de värsta brott en människa kan begå. Man kan dela upp filmen i två akter: Den första akten handlar om hur hon blir trakasserad och våldtagen, den andra akten handlar om hur hon hämnas. Hon förtjänar att få sin hämnd och männen förtjänar att få sina straff. Och jisses vilken hämnd hon tar! Hennes sätt att hämnas är verkligen utstuderade och sadistiska. Här finns scener som säkert får många män att sova i fosterställning en lång tid framöver.


Originalet är en klassiker bland video nasties, men känns lite daterad, det har trotts allt gått över 30 år. Nyinspelningen är brutalare och råare, så känsliga tittare varnas. Bitvis en jobbig film att se, men bra filmer ska väcka känslor. Det här är en riktigt bra nyinspelning som gör originalet rättvisa.


Trailer:

Av Mikael Larsson - 21 januari 2011 22:30

När jag recenserar filmer på min blogg så kommer jag att använda mig av följande betygsskala:


= Underkänd. Undvik denna film till varje pris.

= Godkänd. Går att se på i brist på annat.

= Bra. En klart sevärd film.

= Mycket bra. Kan ses flera gånger.

= Mästerverk! KÖP!


Jag valde Scrat som min symbol, då jag verkligen gillar den figuren.

Av Mikael Larsson - 31 juli 2009 00:49

Super Mario Bros, Resident Evil, Tomb Raider, Street Fighter och Mortal Kombat. Det är några filmer som alla är baserade på TV-spel. DOA - Dead Or Alive är också baserat på ett TV-spel. Den fick bara en etta av NSD, men bry er inte om det. Det är de filmerna som är de bästa. Några tjejer får en inbjudan till DOA, en martial arts-tävling beläget på en ö, som ska utse den bästa av alla. Förstapriset är 10 miljoner dollar. Handlingen kretsar kring tre tjejer: Tina (Jaime Pressly), som är wrestlingstjärna. Christie (Holly Valance), som är en mästertjuv. Kasumi (Devon Aoki), som är en ninja. Tro mig, det här är ingen film som man ser för handlingens skull... Filmen klockar in på bara 1 tim 23 min, men säkert en tredjedel av filmen består av fighter. Tjejerna spelar bechvolleyboll i bikinis. Bra! Lättklädda tjejer är ju aldrig fel, det passar ju så här i sommartider. Filmen är regisserad av Corey Yuen, som tidigare bl.a har gjort The Transporter med Jason Statham, och flera filmer med Jet Li, bl.a Legenden Om Fong Sai Yuk och uppföljaren till den. Han är en av världens bästa actionregissörer, helt i klass med t.ex John Woo. Det används en hel del vajrar i filmen, men det känns så rätt i en sån här film. Tyngdlagen upphävs ofta. Även en del slow-motion i fighterna funkar hur bra som helst. Helt klart en dum-action. Den är utnämnd till officiell fredagsfilm hos mig! På fredag kväll vill man ha något lättsmält, absolut inget tungt drama. Den här har allt som en fredagsfilm ska innehålla. Jag satt och smajlade mer eller mindre hela filmen. Stäng av hjärnan innan du trycker på play.


Trailer:

Av Mikael Larsson - 13 juli 2009 23:54

Jag har sett nyinspelningen av The Texas Chainsaw Massacre, som finns på DVD. Året är 1973. Två tjejer och tre killar åker i en bil någonstans i det dammiga Texas, de är på väg till en Lynyrd Skynyrd-konsert. Låten Sweet Home Alabama spelas i bilen och alla sitter med och diggar till musiken och röker. De kör nästan på en flicka som promenerar på vägen. De plockar upp henne och märker direkt att hon verkar vettskrämd... Sen börjar mardrömmen.


Tobe Hooper gjorde originalet 1974, som hittills fått fyra uppföljare. Det här är alltså en nyinspelning av den filmen. Originalet är en skräckfilmsklassiker, även om jag mer uppskattar filmer som Hellraiser. Originalet skapade begreppet videovåld, och totalförbjöds i Sverige efter att SVT visat programmet Studio S där man fick se scener från filmen. Senare släpptes den på VHS, dock var den klippt, nu finns den dock oklippt. Den kostade 500 000 dollar att göra, men spelade in 75 miljoner dollar. Hur många filmer spelar in 150 gånger sin budget? De flesta skräckfilmer är billiga att göra, men spelar oftast in mycket pengar.


Tillbaka till den nya. Jag visste att den skulle vara våldsam, men trodde inte att den skulle vara SÅ HÄR våldsam. När man ser en film som denna så vet man att det här är inte direkt Björnes magasin, men denna nyinspelning är riktigt ordentligt våldsam, brutal och rå. Vissa tycker säkert att den är direkt motbjudande i vissa scener, och det är säkert många som aldrig skulle kunna se en sån här film. Det som de fem ungdomarna utsätts för är hiskeligt. Inledningen ger en dokumentär känsla, inte helt olik The Blair Witch Project. Många skräckfilmer ser jag för att de är underhållande, t.ex Freddy vs. Jason. Men den här är skrämmande och försöker inte alls vara komisk. Jessica Biel som spelar huvudrollen Erin har precis rätt sorts kläder:

För att vara en nyinspelning så är den väldigt lyckad, även fast en jämförelse med originalet är oundviklig. Det är nästan dött lopp, originalet är bättre på vissa punkter, nyinspelningen är bättre på andra saker. Hur som helst, för mig som skräckfilmsälskare var det en högtidsstund att se den, eftersom jag hade sett fram emot den så länge. En film som definitivt inte stryker medhårs.


Filmen är regisserad av Marcus Nispel, som också har regisserat nyinspelningen av Friday The 13th, som släpps på DVD den 22 juli.


Suverän trailer:

Av Mikael Larsson - 17 maj 2009 18:41

Gnaghi och Francesco Dellamorte jobbar på kyrkogården. Då består vardagen mest av begravningar. Man måste visa respekt för de döda.


Oftast när jag ser på film så brukar det bli någon ny film som jag inte har sett tidigare. Men ibland ser jag om någon äldre film. Igår blev jag sugen på att se om Dellamorte Dellamore från 1994, som jag spelat in från TV1000, så jag laddade videon med den. Filmen är även känd under titeln Cemetery Man. Filmen är regisserad av Michele Soavi, som var lärling till Dario Argento. Bland Michele Soavis tidigare filmer kan nämnas The Church och The Sect.



Huvudrollen Francesco Dellamorte spelas av Rupert Everett, innan han blev Hollywood-kändis. Han jobbar som vaktmästare på en kyrkogård, där gravarna grävs för hand med spade. Han har en hjälpreda som heter Gnaghi, en tjock efterbliven man som bara kan säga: Jah! En av Gnaghis sysselsättningar är att kratta ihop löv på kyrkogården. Både Francesco och Gnaghi kärar ner sig i två olika kvinnor. Men de riktiga problemen börjar när liken efter sju dagar börjar leva igen, och det enda som kan stoppa dem är en kula i pannan eller en spade i huvudet.


Det här är så mycket mer än en splatter/zombie-film. Filmen är rolig, underhållande och stundtals poetisk, när man får höra Francesco filosofera om livet. Det bjuds även på lite naket, Anna Falchi är topless i filmen, hon har jäkligt fina bröst! François Hadji-Lazaro som spelar Gnaghi är suverän, man tror verkligen att han är förståndshandikappad. Slutet är otroligt bra, och ger filmen en helt ny dimension. Jag ska inte avslöja vad som händer, ni får helt enkelt se själv. Filmen är en pärla, som nog många har lyckats missa.


Om någon vill skaffa den på DVD, så finns den bl.a hos Darkdisc, Discshop och SubDVD. Tyvärr finns det än så länge ingen svensk DVD-utgåva. Det är inget annat än en skandal! Jag hoppas verkligen att någon svensk filmdistributör släpper en svensk DVD-utgåva av denna film.

Presentation


Välkommen till Micke Movie´s filmblogg.

Fråga mig

53 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ mickemovie med Blogkeen
Följ mickemovie med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se